Як у Хорошеві будували смачний зв’язок поколінь

З метою зібрати, відтворити і зберегти рецепти приготування традиційних поліських страв Благодійна громадська жіноча організація «Нитка Аріадни» організувала та провела у Хорошеві низку майстер-класів для учнівської молоді за давніми рецептами наших бабусь.

Українська традиційна кухня – важливий пласт культури нашого народу. І в кожному регіоні країни вона має свої особливості. Так і на Хорошківщині є унікальні страви, які не зустрічаються ніде більше. Так звана поліська юшка з квасолею, рибою і грибами – це «коронне» блюдо, яке люблять готувати та їсти саме у цій місцевості. Гостям, як правило, вона теж гарно смакує. Поліські пшоняні голубці з грибами, пряженя, печеня, м’ясні та рибні страви, пироги з різними оригінальними начинками славляться далеко за межами нашого району.

Майстер-класи проводилися в рамках проекту «Активне життя на пенсії – запорука здоров’я та активного довголіття». Цей проект фінансується Фондом Східна Європа в рамках програми «Створення центрів активності для людей похилого віку», яка фінансується Фондом «Монсанто Україна».

Заняття з приготування українських страв проводилися на базі кафе «Милосердя» за рецептами, записаними учнями загальноосвітніх закладів від старожилів нашого селища.

кулінрія 2 (2)

Багато нових знань, умінь, позитивних емоцій отримали учні на заняттях. Діти активно ділилися власними спостереженнями про те, як бабусі та мами готують страви на щодень і на свята. Зацікавлено слухали розповіді, як українські господині попередніх століть готували хліб та іншу їжу в печі, як подавали до столу, які були традиційні страви на свята. Пригадували, які вони знають обрядові страви.

Діти залюбки готували тісто на вареники й власноруч ліпили їх з різними начинками, розводили тісто для налисників, а потім училися їх загортати теж з різними начинками.

Готували овочі та інші компоненти для перших страв, шпигували м’ясо для шинки. Готували фарш для домашньої ковбаси. Дівчата-старшокласниці завзято відбивали м’ясо на вертуни і закручували їх із салом та грибами. Цікавим виявилося заняття з приготування голубців з пісною начинкою, з грибами і овочами та з м’ясом. Вчилися готувати квасолю, сушені гриби та рибу для холодної юшки, а потім усі разом смакували цю традиційну страву.

кулінрія 2 (1)DSC03288кулінарія (9)кулінарія (8)кулінарія (7)кулінарія (3)кулінарія (2)кулінарія (1)

Сподіваємося, що дані майстер-класи стануть поштовхом для того, щоб привернути увагу молоді до знань і вмінь, якими володіють люди старшого покоління, щоб діти записували рецепти своїх бабусь, прабабусь і переймали вміння готувати страви здорової традиційної української кухні.

Надія Панченко

Фото: Вголос.zt

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *